Plettet voldsnegl – sådan bekæmper du voldsneglen i din have

Plettet voldsneglPlettet voldsnegl er den nyeste fjende i din have. Sneglen breder sig i Danmark, og Miljøstyrelsen opfordrer til at den bekæmpes. Se her hvordan du kan bekæmpe den plettede voldsnegl.

Den plettede voldsnegl (Cantareus aspersus / Cornu aspersum) er det seneste skud på stammen, af invasive sneglearter i Danmark. Faktisk har den været her i nogle hundrede år, men det varmere klima, har givet voldsneglen gode vækstbetingelser, og den spreder sig derfor kraftigt.

Og da plettet voldsnegl har en glubende appetit på prydplanter og grøntsager, er den en uønsket gæst hos de fleste haveejere.

Faktisk er den i så stor fremmarch, at Miljøstyrelsen nu opfordrer til at man aktivt bekæmper den.

Hvordan ser en plettet voldsnegl ud?

Modsat den velkendte dræbersnegl (iberisk skovsnegl), har den plettede voldsnegl hus på. Den minder af udseende om en vinbjergsnegl, dog typisk lidt mindre.

Sneglens hus er normalt mellem 2,5 og 4 cm i diameter, og du kan genkende den på dens brune hus, som oftest er dekoreret med tværstriber.

Sneglen kan forveksles med vinbjergsneglen, men der er dog visse forskellige, som du kan bruge til artsbestemmelse. Vinbjergsneglen er ofte større, har et lysere hus på ryggen, og mønstret på huset er oftest lige streger. Voldsneglen hus er mørkere og har mere buede og plettede tværstriber som mønster.

Plettet voldsnegl sammenlignet med vinbjergsnegl

Plettet voldsnegl (til venstre) sammenlignet med vinbjergsnegl

Hvorfor er plettet voldsnegl et skadedyr?

Den plettede voldsnegl anses som et skadedyr, da det er en invasiv snegleart, som på sigt risikerer at udkonkurrere de hjemmehørende og nyttige sneglearter i Danmark.

For private haveejere, kan sneglen også udgøre et problem, da den har en glubende appetit for både prydplanter og grøntsager. Den kan også have negativ økonomisk effekt på erhverv, da den kan gøre stor skade på eks. frugtplantager. Erfaringer fra udlandet viser store problemer med voldsnegle hos frugtavlere.

Hvor udbredt er voldsneglen?

Voldsneglen er ikke så udbredt i Danmark, som den almindelige dræbersnegl. Men den er fundet i alle landsdele, og der kommer meldinger på flere og flere forekomster.

Med de generelle temperaturstigninger, forventer Miljøstyrelsen af plettet skovsnegl vil blive mere og mere udbredt herhjemme.

Den er oprindelig indført som spisesnegl, og udsat på de Københavnske volde i 1800-tallet.

Sneglen er hermafrodit, og kan som iberisk skovsnegl formere sig lynhurtigt. Hver snegl kan lægge op til 400 æg på en sæson.

Sådan bekæmper du plettet voldsnegl i din have

Voldsneglen kan bekæmpes på samme måde, som den almindelige dræbersnegl. Dvs. med indsamling, ved at skære/hakke den over, sneglegift, kogende vand, ølfælder osv.

Du kan også knuse den ved at træde hårdt på den, eller ved at mase en stor sten ned oven på den. Begge dele sikrer at sneglen dør hurtigt.

Som med de øvrige snegle, kan du også forebygge den store invasion, ved at sikre at din have ikke indbyder til at sneglene har ideelle betingelser. De kan godt lidt mørke og fugtige omgivelser, og bunddække, skærmende planter, stauder, køkkenhave osv. giver dem gode betingelser for både mad og skygge.

Du kan også indrette din have, så sneglens naturlige fjender lokkes til. Det er primært fugle og pindsvin, som du kan skabe plads til.

Spis den. Voldsnegl er en delikatesse!

Den sidste måde att bekæmpe den på, er at indsamle sneglen og spise den! Plettet voldsnegl er faktisk en delikatesse i flere lande, hvilket formentligt også er den primære grund til, at den er blevet udsat i Danmark.

Det kaldes for Escargots.