Sneglebekæmpelse – sådan slipper du af med dræbersnegle i haven

Close-up af dræbersneglI disse år invaderes flere og flere haver af iberiske snegle, også kaldet dræbersnegle. Sneglene har en glubende appetit, og kan fortære store mængder grøntsager, planter og blomster. De er derfor sjældent en velkommen gæst, og de fleste ønsker dem da også fjernet hurtigst muligt.

Hvad er en dræbersnegl?

Dræbersnegl er den almene betegnelse for den iberiske skovsnegl (Arion lusitanicus). Dræbersneglen er en invasiv snegl, som optræder i stort antal i danske skove og haver. Dens glubende appetit på køkkenhave og prudplanter, har givet den betegnelsen dræbersnegl.

Herunder kan du se en række gode råd til hvordan du slipper af med dræbersnegle i haven, og hvordan du løbende kan bekæmpe og forebygge, så de enten helt undgås, ellers holdes så meget ned, så de ikke er et problem i din have.

Er dræbersnegle et problem?

Det er meget forskelligt fra område til område, hvor stort et problem dræbersnegle er. Nogle steder trives de i stor stil, andre steder optræder de næsten slet ikke.

Mængden af dræbersnegle afhænger meget af hvilke typer planter der er i din have, og i de omkringliggende haver og natur. Bor du tæt på et skovområde, er der stor sandsynlig for mange snegle, mens et villakvarter i en af de større byer, vil have noget færre snegle at slås med.

Du kan bedst selv vurdere hvor stort et problem de er for dig. Er det bare lidt planteblade der spises, er det måske til at leve med. Men har du køkkenhave eller drivhus, er det ofte en træls oplevelse at få besøg af sneglene. Man ser da ofte også a sneglebekæmpelse i drivhus og køkkenhave er et stort issue, blandt de danske haveejere.

Hvilke planter tiltrækker dræbersnegle?

Dræbersnegle i havenMange planter, blomster og grøntsager tiltrækker sneglene. Nogle af de mest almindelige planter som står på dræbersneglens menukort er tagetes og hosta. Bede med disse vil ofte blive totalt afgnavet, hvis der kommer snegle i haven.

I drivhuset går sneglene efter flere af dine afgrøder. Agurkerne tager typisk en hård tørn, men dræbersneglen kan også sagtens tage både tomater og peberfrugter i drivhuset.

I køkkenhaven går sneglene gerne efter de forskellige former for salater, og har du søde bær, som eksempelvis jordbær, vil du lynhurtigt opdage hvis du har fået dræbersnegle i haven.

Men hvordan bekæmpes de så, og hvordan slipper du hurtigst af med de slimede krabater? Der findes en række måder at forhindre snegle på, en række metoder til minimere antallet og nogle forskellige midler til sneglebekæmpelse i din have. Herunder vil vi se på en række gode måder, som du kan bruge i din kamp mod sneglene.


10 tips til sneglebekæmpelse i haven

Dræbersneglebekæmpelse drejer sig både om forebyggelse og begrænsning af den nuværende population af snegle. Hvis du vil af med sneglene er det derfor vigtigt at du ikke kun fjerner de nuværende snegle, men i lige så høj grad forebygger at du får flere snegle på besøg i din have.

1) Indsamling af dræbersnegle i haven
En af de absolut vigtigste elementer i din snegle bekæmpelse, er at du fjerner eksisterende dræbersnegle i din have. Har du et snegleproblem i haven, har du sikkert os bemærket at de kommer frem sidst på dagen. I dagtimerne gemmer de sig, men hen ved aftentide kommer de frem fra deres skjulesteder for a søge føde i din have. Undtagelsen er hvis de regner. Så kan de finde på at komme frem i løbe af dagen også.

I perioden fra forår til efterår, bør du derefter gå ud i din have hver aften, og sørge for at indsamle alle de dræbersnegle du støder på. Put dem i en pose, eller spand og skaf dig bagefter af med dem. Metoder til aflivning af dræbersneglene, kan du læse om her.

I hårdt angrebne områder er de ikke usædvanligt at kunne indsamle flere hundrede dræbersnegle. Hver dag. En snegl bliver til mange, så det er med a få indsamlet dem, og skaffet dem af veje, før de formerer sig.

2) Fjern snegleæg fra haven
Når du går rundt i din have, skal du også sørge for at kigge efter sneglenes æg. En dræbersnegl kan lægge hundredvis af æg, så de kan forholdsvis hurtigt få opbygget en stor population, hvis ikke man gøre noget ved det.

Æggene er nemme at genkende. De er helt hvide og cirka 3-4 mm i diameter. Og de ligger gerne i klynger og små flokke af omkring 30 æg. Sneglene lægger deres æg lige under jordoverfladen, eller under visne blade og løv i din have. Kig efter de fugtige og skyggefulde steder i haven. Det er gerne her at sneglene vil lægge deres æg.

Når æggene er samlet ind, destrueres de ved at hælde kogende vand over dem.

3) Fjern sneglenes opholdssteder
Dræbersneglene elsker fugtige og skyggefulde omgivelser, og vil derfor opholde sig på disse steder i din have. Har du en masse bunddække, planter med store lavthængende blade, fugtige bede mv. Så er det et oplagt opholdsted for sneglene.

Hvis du gerne vil minimere antallet a dræbersnegle i din have, kan du med fordel fjerne nogle af disse steder, så der er færre oplagte skjulesteder og væresteder for sneglene. Fjern de gamle blade, så du ikke opnår “skovbund” i dine bede. Få revet jorden i gennem med jævne mellemrum, så eventuelle snegleæg kommer fri fra jordoverfladen.

4) Overvej kompostbunken
Er du typen der har en kompostbunke, skal du være opmærksom på om sneglene bruger denne som opholdssted, spisekammer og æglægningssted.

Ofte vil man lægge skræller og gamle grøntsager ud i kompostbunken, så de kan blive til ny fin muld til haven. Men dræbersneglene elsker jo disse grøntsagsrester, og vil derfor kunne blive tiltrukket af komposten.

En stor kompostbunke med masser af tilførsel af planterester, vil kunne opnå en temperatur, som er for varm for sneglene. Men de fleste alm. komposter herhjemme vil være rene luksussteder for dræbersnegle. Overvej derfor om det er værd a have en kompost, eller sørg for a bekæmpe sneglene i den med gift, fælder eller andet.


5) Undgå de planter som sneglene spiser
En god måde at bekæmpe sneglene på, er at undgå at have de planter, som sneglene i sær er glade for. Der findes mange typer blomster som sneglene elsker a guffe i sig, og specielt tagetes er en af de blomstertyper, som tager en hård tørn, når sneglene kommer forbi.

Hosta, georginer, hortensia, margerit, asters er andre af de blomster, som dræbersneglene spiser.

I køkkenhaven går sneglene gerne efter eks. salat, jordbær, squash og forskellige krydderurter.

I drivhuset er det gerne agurker, som lider den hårdeste tørn. Men også tomater og peber, kan blive mål for sneglenes appetit.

6) Gør plads til sneglenes naturlige fjender
Sneglene har en række naturlige fjender i den danske natur, og du kan med fordel sørge for at gøre plads i din have til nogle af disse, så de kan hjælpe dig med at bekæmpe dræbersneglene. Det kan du gøre ved at tilbyde skjulesteder og anden føde, som kan lokke de forskellige nyttedyr til din have.

Der findes ikke så mange danske dyr der spiser de store snegle, men mange som tager sig af både æg og snegleyngel. Har du mod på at holde ænder, kan du med fx. moskusænder, få effektiv hjælp til de lidt større snegle. Det er dog nok de færreste der vil gå den vej, men det er en mulighed, hvis du har pladsen til det.

Så er det nemmere at gøre plads til eksempelvis pindsvin og tudser. Begge arter tager gerne for sig af små snegle og spiser også deres æg. Ved at gøre din have indbydende for pindsvin, opsætte et pindsvinebo osv. kan du måske lokke pindsvin til din have.

Tudser og frøer tager også små snegle og æg. Dem kan du måske lokke til med en dam i haven, men kræver typisk også at der er vådområder i nærheden.

Af andre naturlige fjender kan nævnes løbebiller og en række andre sneglearter. Flere af dem tager dræbersneglens æg, og hjælper dig på den måde med bekæmpelsen. Leopardsneglen er en af de sneglearter som spiser store snegle, og da den samtidigt ikke gør nævneværdig skade på planter, kan den fungere som din hjælper mod dræbersneglene.

Muldvarpen kan også tage snegle, ligesom mus og firben kan hjælpe til. Men muldvarp og mus kan gøre anden skade på have og hus, så det er ikke så oplagt at lokke disse til.

Slutteligt er der en række fuglearter som tager både små snegle og æg. Fuglene er noget af de nemmeste at lokke til, med redekasser, supplerende foder mv.

7) Opsæt sneglehegn
Sneglehegn er en form for lav hegn, som er opbygget på en måde, så sneglene ikke kan passere det. Hegnet er lavet med et bøj, som sneglene ikke kan passere.

Et sneglehegn skal typisk være omkring 30 cm højt, hvor af de 10 cm graves ned i jorden. Det kan være lidt voldsomt at hegne hele haven ind på denne måde, så sneglehegn ses oftest til afskærmning af bede, kompost eller køkkenhaven.

Bor du ud mod skov eller andet naturområde med mange snegle, kan du også lette trykket på din have ved at opsætte et sneglehegn i den ende af haven der vender ud mod området.

Hvis du vil opsætte en sneglehegn til forebyggelse af dræbersnegle, skal du sørge for at alle hjørner er godt lukkede, så sneglene ikke kan snige sig ind den vej.

8) Opsæt sneglefælder i haven
Sneglefælder kan være effektive til sneglebekæmpelse i haven. Sneglefælder er noget du kan købe i de fleste byggemarkeder, havecentre og større supermarkeder, men du kan også sagtens selv lave dine egne fælder til sneglene i din have.

Fælderne fungerer ved at der tilføjes et lokkemiddel, som så lokker sneglen ind i fælden. Herefter vil sneglen så være fanget og nemt kunne indsamles og aflives.

Nogle af de meget effektive typer sneglefælder, er dem som anvender øl som lokkemiddel. Her vil sneglen blive tiltrukket af øllet. Ølkendere er de ikke, og du kan sagtens nøjes med den billigste øl du kan finde i supermarkedet.

Der findes en lang række købefælder til formålet, men du kan sagtens lave din egen ølfælde til dræbersneglene, ved f.eks. at anvende et syltetøjsglas, som graves ned i jorden, så åbningen er ved jordoverfladen. Hæld et skvæt øl i, og du har en glimrende sneglefælde.

Du kan selv bygge flere andre slags sneglefælder. Her kan du se hvordan du kan lave hjemmelavede sneglefælder.

9) Sneglegift
Du kan også anvende gift til at bekæmpe dræbersnegle i din have. Der findes flere typer produkter på markedet, hvor Ferramol nok er det mest kendte. Sneglegiften er i pilleform, og strøs ud på steder med mange dræbersnegle. Sneglene vil blive tiltrukket af giften, og spise den. Når sneglen har indtaget giften, vil den holde op med at spise, og trække sig tilbage til sit gemmested i jorden, hvor den så går til grunde.

Ferramol er godkendt til økologisk brug, og kan sagtens anvendes i både køkkenhave og drivhus.

Sneglegift kan købes i de fleste byggemarkeder, havecentre og større varehuse.

10) Gå sammen med dine naboer
Når du bekæmper dræbersnegle i din have, er det lige så vigtigt at du allierer dog med dine naboer. Har du snegleproblemer, er der stor chance for at naboen også har det, eller vil få det. Så ved at I begge bekæmper sneglene på samme tid, øger I chancerne for succes.

Tag derfor en snak over hækken om hvad I kan gøre, del jeres erfaringer og sørg for at I begge forebygger i jeres fælles kamp mod sneglen.

Start sneglebekæmpelsen nu

Har du problemer med sneglene i haven, skal du starte sneglebekæmpelsen nu. Det bliver ikke bedre af at du lader stå til. Tvært i imod. Dræbersneglene formerer sig hurtigt, så problemet kan hurtigt opnå et vist omfang.

Så det er bare med at komme i gang.

Har du andre effektive råd til sneglebekæmpelse, er du mere end velkommen til at dele dem med os og de andre læsere.